Trippy.be
Le Palais Idéal du Facteur Cheval

Le Palais Idéal du Facteur Cheval

Le Palais Idéal du Facteur ChevalLe Palais Idéal du Facteur Cheval is één van de meest unieke en fascinerende bouwwerken ter wereld. Het is een prachtig voorbeeld van outsider art, gemaakt door de Franse postbode Ferdinand Cheval. Hij begon met het bouwen van zijn droompaleis in 1879 en werkte er 33 jaar aan, tot hij op 86-jarige leeftijd eindelijk zijn meesterwerk voltooide.

Het verhaal gaat dat hij struikelde over een steen die een voor hem inspirerende vorm had. De volgende dag keerde hij terug naar die plek en begon meerdere stenen te verzamelen. Dit deed hij daarna 33 jaar lang tijdens zijn dagelijkse postroute van Hauterives tot Tersanne (gelegen in het departement Drôme te Zuidoost-Frankrijk, veertig kilometer ten noorden van Valence).

Met de verzamelde stenen begon hij een fantasiebouwsel samen te stellen door middel van cement, leem en gaas. Vaak werkte hij er ’s nachts aan, bij het licht van een olielamp. Plaatsgenoten beschouwden hem als een dorpsgek.

De eerste twee decennia was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. Het paleis is een combinatie van zeer uiteenlopende stijlen met elementen uit de Bijbel en het hindoeïsme en bevat goden en godinnen, gedichten, inscripties en dieren met soms druipsteenachtige motieven. Zijn inspiratie kwam uit ansichtkaarten en geïllustreerde tijdschriften die hij als postbode bezorgde.

Cheval wilde graag bij zijn werk begraven worden met zijn vrouw, maar de Franse autoriteiten verboden dit, waarna hij acht jaar besteedde aan het bouwen van zijn eigen mausoleum op de begraafplaats in Hauterives. Hij overleed op 88-jarige leeftijd, ongeveer een jaar nadat hij zijn mausoleum had voltooid.

Vlak voor zijn dood spraken André Breton en Picasso nog hun bewondering voor hem uit. Ook de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss vermeldt het kasteel van Cheval in zijn boek La Pensée Sauvage.

Het paleis heeft een magische uitstraling en is een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers en dromers. Het is een plek waar je je verbeelding de vrije loop kunt laten en je kunt onderdompelen in de fantastische wereld van Cheval. Het is een eerbetoon aan de menselijke verbeelding en aan de kracht van de menselijke geest om te dromen en te creëren.

In 1969 werd het paleis door de Franse minister van cultuur tot nationaal monument uitgeroepen. Als je ooit de kans krijgt om Le Palais Idéal du Facteur Cheval te bezoeken, laat die dan niet aan je voorbijgaan. Het is een ervaring die je nooit zult vergeten en die je zal inspireren om je eigen dromen te volgen en je eigen meesterwerk te creëren.

Foto: Arie M. den Toom, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

TRIPPY Ambassadeur

Interesse om Le Palais Idéal du Facteur Cheval te bezoeken?
Doe een beroep op onderstaande ambassadeur om jouw trip onvergetelijk te maken.