Trippy.be

Fathala Wildlife Reserve

Het Fathala Wildlife Reserve is een prachtig natuurreservaat in Senegal, nabij de Sine Saloum Delta. Het beslaat meer dan 2.000 hectare en biedt een thuis aan een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder antilopes, wrattenzwijnen, elanden, buffels, apen, krokodillen, zebra’s, witte neushoorns en giraffen, gehuisvest binnen hun natuurlijke biotoop, m.n. bosrijk gebied.

Het Fathala Wildlife Reserve is opgericht met als doel de lokale biodiversiteit te behouden en te beschermen. Het werkt samen met lokale gemeenschappen om duurzame en ecologische praktijken te bevorderen en tegelijkertijd de economie van de regio te ondersteunen.

Bezoekers kunnen in open jeeps door het reservaat rijden en tijdens een safaritocht de dieren van dichtbij bekijken terwijl ze worden begeleid door ervaren gidsen. Het is een unieke en opwindende manier om de wilde dieren van Afrika te ervaren en te bewonderen.

Naast de safaritochten biedt het Fathala Wildlife Reserve ook educatieve rondleidingen en wandelingen door de natuur aan, waarbij bezoekers meer te weten kunnen komen over de flora en fauna van het reservaat en de belangrijke inspanningen die worden geleverd om het gebied te behouden.

Het Fathala Wildlife Reserve is een prachtige bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in het behoud van de biodiversiteit en het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Het is een unieke en onvergetelijke ervaring die niet gemist mag worden tijdens een bezoek aan Senegal.

Hier kun je tevens wandelen met leeuwen, de koningen van het woud. Slechts vier andere plaatsen ter wereld bieden deze droomactiviteit aan.

Wandelen met Leeuwen - Les Palétuviers

Fathala Wildlife Reserve is gelegen langs de N5. Ideaal om wat couleur locale op te snuiven, en met wat geluk bots je ook nog eens op een politiecontrole – een ervaring die je tijdens je verblijf in Senegal toch minstens éénmaal moet hebben meegemaakt.

Op weg naar Fathala Wildlife Reserve in een jeep met open laadbak

Ter plaatse is er ruime parkeergelegenheid. Terwijl de chauffeur je registratie voor de activiteit regelt, kun je plaatsnemen in de grote ontvangstruimte met bar, en kennis maken met een in vrijheid levende struisvogel en schildpad en enkele krokodillen.

De wandeling met leeuwen vindt enkel ’s voormiddags plaats, voor groepjes van ca. 10 à 15 personen. Ter plaatse moet je dus altijd even wachten tot de volgende groep is gevormd.  We raden overigens aan om deze activiteit zo vroeg mogelijk ’s morgens in te plannen. Dan zijn de leeuwen, één van de meest luie zoogdieren ter wereld, het kwiekst.

Verwelkoming door een struisvogel in vrijheid…

… en door een reuzeschildpad

Na een korte briefing, waarin o.a. wordt gevraagd om je rugzak achter te laten, om jezelf te voorzien van een grote houten stok (een instrument waarmee de leeuwen van jongsaf aan zijn opgegroeid en dat respect oproept voor de drager ervan) én om in groep te blijven, vertrekt de wandeling van ca. 45 minuten, onder leiding van een gids, die nog eens wordt bijgestaan door een tweetal helpers. Wanneer je na enkele minuten het hek doorwandelt dat waarschuwt voor de aanwezigheid van in vrijheid rondwandelende leeuwen, besef je toch wel even dat dit bittere ernst is. Tijdens ons bezoek was dit overigens het moment waarop één van de deelnemers – overigens een volwassen man – afhaakte, overmand door schrik en onzekerheid.

Onderweg naar het hek, met Mamadou op kop

Feit is: there are no tricks involved. De leeuwen liggen niet aan de ketting, zijn niet verdoofd en ook niet overvoed. Wél zijn ze van aan hun geboorte begeleid door de parkwachters en gewend gemaakt aan de aanwezigheid van bezoekers, wat dan weer niet betekent dat ze hun wilde streken zijn kwijtgespeeld. Dat zal blijken bij jullie eventuele bezoek. Het park beschikt over één mannelijke en drie vrouwelijke leeuwen (en over enkele piepjonge welpen, maar deze krijg je tijdens deze excursie niet te zien – wie de activiteit niet aandurft kan wel downgraden naar deze optie), waarvan er telkens twee worden ingezet voor de wandeling. Wij hadden het geluk met een mannelijk en vrouwelijk exemplaar op stap te kunnen.

Als je deze activiteit ’s morgens vroeg inplant, zie je nog eens wat actie…

Een leeuwin in haar natuurlijke biotoop

Op amper enkele meters van de deelnemers

Soms moet de mannelijke leeuw even worden gekalmeerd

De activiteit verloopt verder exact zoals ze is aangekondigd: je gaat letterlijk op wandeling met de leeuwen, en de lokale begeleiders zorgen ervoor dat hiervan foto’s worden genomen (met je eigen fototoestel) zodat je later kan pochen bij vrienden en kennissen. Af en toe word je overgeleverd aan de eigen wil van de dieren, maar wanneer ze vinden dat hun rustpauze lang genoeg duurde, gaan ze vanzelf weer op stap.

Op wandel met de leeuw…

… en mooi poseren voor de foto

Feit is dat deze activiteit waarde voor haar geld biedt. Het betreft nu eenmaal een unieke ervaring die je wellicht niet nogmaals zal meemaken. Je zal het je niet beklagen…

 

TRIPPY Ambassadeur

Interesse om Fathala Wildlife Reserve te bezoeken?
Doe een beroep op onderstaande ambassadeur om jouw trip onvergetelijk te maken.

  • Karolien en haar team verwelkomen jullie in een stukje verborgen paradijs. Ver weg van de platgetreden paden, gelegen in de groene long van Senegal, de Sine Saloum Delta, beschermd door UNESCO en uitgeroepen tot één van de mooiste baaien ter wereld, bevindt zich Les Palétuviers.