Trippy.be

Booking.com: Opletten voor Fraude

Heel wat mensen die een reservatie deden via Booking.com zijn de afgelopen dagen slachtoffer geworden van hacking. Nochtans is de populaire reservatiesite niet gehackt. Intussen is duidelijk geworden hoe de hackers te werk gaan. Wij herhalen daarom ons advies om rechtstreeks te boeken bij de eigenaren. En om sowieso alert te blijven telkens je een betaling doet of bankgegevens doorgeeft.

De feiten

Gedupeerden klagen telkens over hetzelfde stramien: ze krijgen een bericht op de APP van Booking.com met de vraag om de reservatie voor hun reis te herbevestigen door hun betaalgegevens te confirmeren. Vaak komt via WhatsApp eenzelfde vraag binnen. Weinig mensen ruiken onraad, want de berichten vermelden hun exacte boekingsgegevens. Wanneer ze op de begeleidende link klikken, komen ze uit op een malafide betaalsite, en loert de hacking om de hoek…

Booking.com niet gehackt

Nochtans is Booking.com niet gehackt, zo konden onderzoekers uitvissen. De werkwijze van de hackers is vernuftig te noemen: ze sturen bv. een mail naar een hotel en doen zich voor als ex-gast die zijn paspoort liet liggen op kamer. In de mail zit een Google-drive link met het zogenaamde bewijs: een foto van hun paspoort. Zodra de receptionist op de link klikt, is het kalf verdronken en wordt kwaadaardige software geïnstalleerd die de hotelcomputers scant op reservatiegegevens. Vanaf dat moment is het makkelijk: de hackers bootsen de look-and-feel van de reservatiesite na, en versturen het bewuste bericht met de vraag om de reservatie te herbevestigen. Iedereen die dus ergens zijn gegevens achterlaat op een reservatiesite, is een potentieel slachtoffer.

Ons advies

Ons advies is dubbel:

  1. reserveer in kleinschalige accommodaties (die vaak niet op grote boekingssites te vinden zijn of geen reservatiesysteem gebruiken dat gegevens synct met andere reservatiesystemen zoals Booking.com)
  2. boek rechtstreeks bij de eigenaar. Een site als ‘Bij Landgenoten’ plaatst op de profielpagina van elke accommodatie een duidelijke link naar hun website (de meeste portaalsites verbergen deze website, om zélf de klantengegevens te kunnen bemachtigen). Klik op deze link en contacteer de eigenaar rechtstreeks – door hen een mailtje te sturen of het contactformulier op hun website in te vullen. Of vul het formulier in dat op elke Bij Landgenoten profielpagina te vinden is – ook dit komt rechtstreeks terecht bij de eigenaar.

‘Bij Landgenoten’ vermeldt ook steeds duidelijk het telefoonnummer van de accommodaties, zodat u – bij twijfel over betalingen – altijd nog eens een belletje kan doen om alles af te checken. Bij kleinschalige accommodaties zijn de communicatielijnen erg kort, en is de transparantie bijzonder groot.

Kleinschalig logeren, in combinatie met rechtstreeks contact met de eigenaren in je eigen taal, het is reeds ruim 10 jaar het handelsmerk van ‘Bij Landgenoten’.