Trippy.be
Alhambra Granada

Alhambra in Granada

Alhambra GranadaHet Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada. Het hele complex van het Alhambra heeft een enorme oppervlakte van 140.000 m².

Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan.

Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Veel kunstschatten van het Alhambra zijn gerestaureerd en zo een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld qua bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, en vooraf boeken is verstandig. Evengoed valt er rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het bouwwerk aan de buitenkant zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada en de vlakte van Córdoba.

In de tuinen van het Alhambra staat de Parador van Granada, het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven. Verder vindt men er het Generalife.

Hieronder volgen enkele redenen waarom het Alhambra zo bijzonder is:

  1. Moorse architectuur: Het Alhambra is een uniek voorbeeld van Moorse architectuur en kunst uit de middeleeuwen. Het werd gebouwd door de Moorse heersers van Granada in de 13e en 14e eeuw en heeft prachtige Moorse details, zoals decoratieve mozaïeken, fijne kalligrafie, en islamitische geometrische patronen. Het Alhambra wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt van islamitische kunst en architectuur.
  2. Prachtige omgeving: Het Alhambra ligt op een heuvel met uitzicht op de stad Granada en de omliggende bergen. Het biedt een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap en de Sierra Nevada. De tuinen van het Alhambra zijn ook bijzonder, met fonteinen en waterpartijen die een verkoelende werking hebben op hete zomerdagen.
  3. Rijke geschiedenis: Het Alhambra is een symbool van de rijke geschiedenis van Spanje en de invloed van de islamitische cultuur op het land. Het werd gebouwd tijdens de Nasrid-dynastie, een van de laatste islamitische dynastieën in Spanje, en werd later door de katholieke koningen van Spanje in de 15e eeuw overgenomen. Het was ook een toevluchtsoord voor de ballingschap van de Nasrid-sultan Boabdil, die het Alhambra verliet met de beroemde uitspraak “Ay de mi Alhambra” (O, mijn Alhambra) toen hij werd verdreven door de katholieke koningen in 1492.
  4. Intrigerende anekdotes: Er zijn tal van intrigerende anekdotes verbonden aan het Alhambra. Een van de meest populaire is het verhaal van de Nasrid-koning Mohammad XII, ook bekend als Boabdil, die tijdens zijn ballingschap in het Alhambra zijn beruchte minnares Aixa vermoordde nadat hij ontdekte dat ze hem bedroog. Een andere anekdote gaat over de beroemde schrijver Washington Irving, die in de 19e eeuw in het Alhambra verbleef en daar zijn beroemde boek “Tales of the Alhambra” schreef.

 

TRIPPY Ambassadeur

Interesse om Alhambra in Granada te bezoeken?
Doe een beroep op onderstaande ambassadeur om jouw trip onvergetelijk te maken.