Trippy.be

Vermijd Onnodige Boetes op de Onzichtbare Franse Tolwegen

De péages in Frankrijk worden meer en meer ‘onzichtbaar’. Wie zich tijdens een vakantieverplaatsing met de wagen vooraf niet informeert of onderweg niet voldoende let op de signalisatie, riskeert boetes tot 375 euro. De klassieke tolpoorten worden immers op steeds grotere schaal weggenomen.

Waarom?

De reden voor het verdwijnen van deze tolpoorten? De soms ellenlange files aan deze tolstations met de ermee gepaard gaande onveiligheid. Ook de milieu-impact speelt een rol bij het versneld schrappen van de tolpoorten: wagens moeten op die manier minder afremmen en optrekken.

Waar?

Het lijstje met onzichtbare tolwegen wordt dit jaar iets langer. Een overzichtje:

  • A4 – ter hoogte van afrit Boulay (afrit 36) (Grand Est, Moselle)
  • A79 – tussen Montmarault (Allier) en Digoin (Saône-et-Loire)
  • A13/A14 – tussen Parijs en Caen. Dit laatste zogenaamde ‘flux libre’-traject wordt stap voor stap uitgerold, met wellicht in december 2024 het stukje dat door Belgen en Nederlanders vaak wordt gebruikt (tussen de Pont de Normandie en Caen).

In de toekomst staat ook een traject tussen Toulouse en Castres ingepland.

Hoe herkennen?

De ‘flux libre’ trajecten worden langs de snelweg aangeduid door signalisatieborden met daarop de tekst ‘Section à Péage en Flux Libre’.

Hoe betalen?

Hiervoor zijn er vier mogelijkheden.

  • Ofwel maak je gebruik van een systeem zoals Bip&Go. De afrekening gebeurt in dat geval automatisch. Hiervoor installeer je een klein kastje boven aan je vooruit (aan de binnenkant), of – in het geval van hoge campers – onderaan de vooruit.
  • Ofwel betaal je via een betaalautomaat langs de betreffende ‘flux libre’ snelwegen. Je kunt betalen met cash, bankkaart of creditcard. Let op: dit is alleen op het traject A79 mogelijk!
  • Ofwel betaal je vooraf (7 dagen tevoren) of achteraf (maximum 72 uur na je passage) op de website van de beheerder van het Flux Libre traject. Langs de A4, A13 en A14 is dat Sanef, langs de A79 Aliae. Enkel creditcard betaling is mogelijk.
  • Ook betaling binnen de 72 uur in één van de winkels van Nirio is mogelijk. Deze worden uitgebaat door FDJ, en zijn meestal bar-tabacs.

Je nummerplaat wordt automatisch gescand op een ‘flux libre’ traject, waardoor de instanties wel degelijk kunnen controleren of je de betaling in orde brengt.

Boetes

De boetes voor het niet-betalen van een onzichtbare tol starten vanaf € 90 en kunnen oplopen tot € 375. Het wegbeheerbedrijf heeft toegang tot Europese nummerplaatdatabases, zodat het voertuigen kan volgen, zelfs als ze niet in Frankrijk zijn geregistreerd.

Afbeelding: Wikimedia Commons, Llann Wé