Trippy.be

Långasjönäs Camping & Holiday Village: Nederlandstalige Gastvrijheid in Zweden

Wie een bezoekje brengt aan Långasjönäs Camping & Holiday Village (Zweden), zal er naast eigenaar Bert Lock (rechts op de foto) ook kennismaken met West-Vlaming Karel Vanrietvelde (links op de foto).

OVER DE CAMPING

Långasjönäs Camping & Holiday Village is een camping met 115 campingplaatsen en 53 huisjes, gelegen in het uitgestrekt Långasjönäs natuurgebied, dat wordt gekenmerkt door betoverende landschappen, oude ruïnes en een onovertroffen rust. Veel van de huisjes liggen aan het water, waarvan 7 vrijstaande huisjes zelfs gelegen zijn op een eigen toplocatie, met prachtig uitzicht over het meer Långasjön en een eigen strandje. Een eigen zwemparadijs zou je kunnen zeggen. Een roeiboot is ook inbegrepen.

Heerlijke zandstranden omgeven de camping en huisjes. Hier vind je het warmste zwemwater in Blekinge. Bovendien bijzonder schoon zwemwater. Je kunt het bijna zo drinken. Sterker nog, de gehele gemeente drinkt het, aangezien dit meer de gehele gemeente voorziet van drinkwater. Het hoofdstrand op de camping is bijzonder kindvriendelijk en afgebakend zodat kleine kinderen veilig kunnen zwemmen en spelen in het water. Op de camping kun je ondermeer roeiboten, kayaks, kano’s en waterfietsen huren voor een heerlijk tochtje op het water. In dit deel van Zweden schijnt de zon het meest van heel Zweden, met ruim 20% meer zonuren dan in België & Nederland en nauwelijks 50% aan neerslag.

De gasten van Långasjönäs Camping & Holiday Village zijn voornamelijk mensen die rust en stilte zoeken, willen ontspannen in de natuur middels een heerlijke wandeling, door te vissen of door heerlijk op het water te vertoeven, om zo het ultieme vakantiegevoel te beleven. Of misschien alleen maar lekker wegdromen in een boek. En ‘s avonds als de zon ondergaat misschien genieten van een glaasje wijn, dat zich uitstekend laat smaken bij het heerlijke uitzicht over het water en een knus kampvuurtje. Wat wil je nog meer?

OVER BERT LOCK

Bert: “Mijn ex was Zweedse en hoewel we in Nederland woonden na ons huwelijk, kwamen we natuurlijk regelmatig in Zweden. Zo heb ik Zweden leren kennen en door de jaren heen ben ik het land steeds meer gaan waarderen. Vooral vanwege de rust, de ruimte en de natuur. Daarnaast was het zo dat de ouders van mijn ex ook een camping hadden. Zo is eigenlijk ook bij mij het vuurtje aangewakkerd. Het was niet moeilijk om naar Zweden te verhuizen, maar we moesten natuurlijk wel eerst een geschikte locatie vinden. Na een goed jaar zoeken, vonden we dan uiteindelijk een kleinere camping in de omgeving van Vimmerby (bij het Pippi Langkous park). We kochten deze en zijn toen naar Zweden verhuisd.

Die camping hebben we 5 jaar lang uitgebaat, maar we wilden eigenlijk iets groters, een camping met meer mogelijkheden, meer huisjes vooral. Die vonden we uiteindelijk in Karlshamn, in het zuiden van Zweden, waar we een camping konden overnemen met 115 plaatsen, 53 huisjes en een groepshuis met 16 kamers. We konden wel direct flink aan de slag, omdat er door de vorige eigenaar (de gemeente Karlshamn) weinig geld was geïnvesteerd door de jaren heen. Maar wij zagen de enorme mogelijkheden. De camping is echt een pareltje, gelegen aan een heerlijk mooi en zuiver meer, met een heerlijk badstrand, kilometerslange wandelpaden door een fantastisch mooi natuurreservaat, werkelijk een paradijs. Nu zitten we hier 10 jaar.

Bij ons staat service hoog in het vaandel. We zien graag blije en lachende gezichten en helpen graag zo goed als we kunnen. En als we tijd hebben voor een praatje, dan doen we dat dolgraag. We vragen mensen ook altijd om een recensie te schrijven op Tripadvisor of Google, en veel gasten doen dan ook. Ik kan zelf de mooiste verhalen vertellen, maar onze gasten zijn natuurlijk onafhankelijk en vertellen heel eerlijk hoe zij hun verblijf ervaren hebben. Gelukkig is het overgrote deel van onze bezoekers heel positief. En door te lezen wat zij schrijven, krijgen wij weer de energie om door te gaan, wetende dat we het nog niet zo slecht doen.”

OVER KAREL VANRIETVELDE

Karel, opgegroeid in De Haan en Brugge, was tijdens zijn jeugd zeer actief in de lokale scoutsbeweging in De Haan. Als ultieme scoutsdaad nam hij deel aan de World Jamboree 2011 in Rinkaby (Zweden). Daar leerde hij zijn Zweedse partner Helena kennen. In 2012 woonde het koppel even in Antwerpen, maar in 2017 ging het definitief richting Zweden, waar ze zich zijn gaan vestigen in een eigen woning in Ysane, deelgemeente van Sölvesborg (Blekinge).

De eerste jaren lag voor Karel de focus vooral op het aanleren van de taal en de renovatie van het huis. In 2019 ontmoette hij puur bij toeval Bert – de eigenaar van Långasjönäs Camping & Holiday Village. Karel zocht een nieuwe baan waar hij zijn Zweedse taalvaardigheid verder kon aanscherpen. Na een korte ronde emails rondsturen naar bedrijven in de toerische sector, kreeg Karel de functie van receptieverantwoordelijke op Långasjönäs Camping.

Van seizoensgevonden werk evolueerde hij heel snel naar een vaste baan en naar meer verantwoordelijkheid. Het laatste jaar heeft hij de opbouw en het beheer van de website overgenomen en doet hij steeds meer back-office taken zoals opmaken van werkschema´s voor het personeel, opvolgen van de facturatie en advisering van de eigenaar op het vlak van digitalisatie van de dienstverlening naar de klanten toe. Dit laatste is Karel niet zo onbekend, gezien hij zelfstandig IT-consultant was in België. Momenteel legt hij overigens de laatste hand aan de integratie van nieuwe boekingssysteem voor de activiteiten en het restaurant. Als kers op de taart wordt binnenkort zelfs een APP gelanceerd die een soort digitale wegwijzer zal worden voor de klanten.

Karel evolueerde dus op korte tijd van een tijdelijke naar een vaste baan waar hij zijn talenten kan inzetten. Dit gebeurt in perfecte symbiose met Bert, die als werkgever ook een fantastisch inzicht heeft omtrent de inzet van het potentieel van zijn personeel. Als aangename maar ook uitdagende werkgever slaagde Bert er de voorbije jaren in om het volle potentieel uit Karel te halen.

Daarnaast is de ligging van Långasjönäs Camping & Holiday Village een droom voor velen maar voor Karel alvast een dagelijks terugkerend geschenk. Na vele jaren in de hectische grootsteden van Vlaanderen te hebben gewerkt als IT-consultant, is deze job voor hem een fantastische carrièreswitch gebleken.

Wie de komende maanden of jaren dus een bezoekje brengt aan Långasjönäs, zal er de perfecte cocktail van rust, natuurpracht en Nederlandstalige gastvrijheid ontdekken. En dat zoiets verslavend kan werken, bewijzen de vele terugkerende gasten.